Barion Pixel

DIY: Halloweeni tököt faragtunk

Az elmúlt évek trendjei bizonyítják, hogy már nemcsak az angolszász országokban hatalmas felhajtás, de Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet kap a Halloween. Itthon még nem honosodott meg a cukor- és csokigyűjtés, de évről évre egyre több halloweeni bulit tartanak az emberek, melyek nemcsak a jelmezbe öltözésről, hanem a díszletekről is szólnak. Mi idén is készítettünk dekorációkat, és ha ti is kedvet kaptatok a kreatívkodáshoz, bemutatjuk, mi hogyan csináltunk nem is egy, de rögtön kettő tökdíszt.

Amikre szükséged lesz

  • sütő vagy főzőtök
  • kés
  • kanál vagy fagyikanál
  • fújható akrilfesték
  • hungarocellszivacsok
  • tűzőhab
  • hurkapálca
  • élő vagy műnövények

Első lépés: Skalpolás

Ahogy írtuk, rögtön két dekort is készítettünk: egyet sütőtökből, egyet főzőtökből. Ahogy az alábbi képeken is láthatjátok, a terméseket meg kell skalpolni, késsel óvatosan levágjuk a tetejüket, majd kanállal vagy fagyikanállal eltávolítjuk a magokat és üregesre vájjuk a belsejüket.

Festés

Bár szeretjük a tökök természetes színét, úgy döntöttünk, kicsit eltérünk a megszokott halloweeni díszektől és fújható akrilfestékkel új színt adunk az ünnepeknek. Voksunkat a lila-ezüst, illetve a fehér-arany kombókra tettük le, így gyorsan fogtunk egy műanyag padlóvédőt, letettük teraszunk csempéjére és nekiálltunk lefújni a tököket.

Amíg a két tök száradt, aranyszínűre festettünk pár monsteralevelet, melyeket később felhasználtunk a díszítésnél.

Tömés és díszítés

A kivájt tököket először hungarocellszivacsokkal, majd vízbe áztatott tűzőhabbal tömtük ki. Felmerülhet a kérdés: miért kellett kivájni a tököket, ha utána kitömjük őket?

A válasz egyszerű: egyrészt az eltarthatósági idő növelése miatt, másrészt pedig azért, hogy a tűzőhab, melyből a növények vízt vesznek fel, kényelmesebben elférjen az üregben.

A tűzőhab felesleges, túlzottan kilógó részét eltávolíthatjuk egy késsel.

Az élő vagy műnövényeket tűzzük a vízzel itatott habba. A díszítést a széleknél kezdjük, és lassacskán haladunk befelé. Mi műnövények helyett vágottakat használtunk, többek között sóvirágot, monsterát, borostyánt, rózsát, orbáncfűt és eukaliptuszt.

Miután a tűzőhabba szúrtuk az utolsó elemet, hurkapálcával beletűzzük a tök sisakját is.

Ezzel elkészültek halloweeni dísztökeink.

Milka tök

Elegance pumpkin